موضوع: تمرینات ماورائی ، موضوعات ماوراء الطبیعه ، دانستنی های اطلاعات ،
غده ی اپی فیز(پینه آل) ، به نقل از جلد سوم کتاب بیولوژی کمپبل :
در مورد غده ی پینه آل هنوز مطالب زیادی مانده اند که باید مشخص شوند . غده ی پینه آل یک بیرون زدگی از مغز است که ملاتونین را ترشح می کند . ملاتونین هورمونی است که شرایط نوری محیط را با ریتم های شبانه روزی و فصلی مرتبط می کند . ما در مورد عملکرد ملاتونین در پستاندارانی که در فص.ل معینی تولید مثل می کنند بیشتر می دانیم . برای مثال در گوسفند و آهو که در فصل پاییز زمانی که روزها کوتاه است تولید مثل می کنند ، مقادیر بالای ملاتونین خون فعالیت تولید مثلی را تحریک می کند . برخلاف آن در پستاندارانی که در بهار هنگامی که روزها بلندتر است تولید مثل می کنند ، مقادیر کمتر ملاتونین فعالیت تولید مثلی را تحریک می کند . ما هنوز نمی دانیم ملاتونین با چه اثرات خاصی روی سلول های بدن این ریتم ها را تولید می کند.
غده ی اپی فیز(پینه آل) ، به نقل از جلد دوم درسنامه ی فیزیولوژی پزشکی گایتون :
غده ی پینه آل مدت هاست که شناخته شده و اعمال بیشماری به آن نسبت داده شده است ، از جمله :
۱.جایگاه روح
2.تقویت اعنال جنسی
3.متوقف کردن عفونت
4.پیشبرد خواب
5.بهبود خلق
6.افزایش طول عمر تا 10 الی 25 درصد .
با توجه به تشریح مقایسه ای ، معلوم شده که غده ی پینه آل از بقایای نوعی چشم سوم در بالا و پشت سر حیوانات پست تر است !
بسیاری از فیزیولوژیست ها معتقدندکه این غده یک بازمانده ی غیر فعال است،اما عدده ی دیگر سالها مدعی بودند که غده ی پینه آل وظایف مهمی در کنترل فعالیت های جنسی و تولید مثل دارد،گروهی دیگر نیز می گفتند این گونه اعمال جنسی و تولید مثلی چیزی جز تخیلات وهم آلود فیزیولوژیست هایی نیست که دچار اوهام جنسی هستند.......
اما امروزه پس از سال ها بحث به نظر می رسد که طرفداران نظریه ی عملکرد جنسی برنده هستند و غده ی پینه آل در واقع نقش مهم تنظیمی در عملکرد جنسی و تولید مثلی ایفا می کند.در حیوانات پست تری که جوانی خود را در فصول معینی از سال می گذرانند و غده ی پینه آل آنها برداشته می شود یا مدار های نرونی غده ی پینه آل آنها حذف می گردد،دوره های طبیعی باروری فصلی از بین می رود.باروری فصلی دراینگونه حیوانات از آن جهت مهم است که به آنها اجازه می دهد در زمانی از سال که احتمال زنده ماندن بچه ها بیشتر است ، یعنی بهار یا اوایل تابستان بچه بزایند.
مکانیسم این اثر کاملاً روشن نیست،ولی به نظر می رسد که چنین باشد :
اولاً ،
غده ی پینه آل به وسیله ی مقدار نور یا "الگوی زمانی" نوری که در هر روز به چشم ها می رسد کنترل می شود.مثلاً در همستر (نوعی موش بزرگ) ، تاریکی بیش از 13 ساعت در روز ، غده ی پینه آل را فعال می کند و تاریکی کوتاه تر از آن نمی تواند غده را فعال نماید . به طوری که نوعی تعادل حیاتی بین فعال شدن و نشدن وجود دارد.مسیر عصبی دخیل در این اثر چنین است :
پیام های نور از چشم ها به هسته ی سوپرا کیاسماتیک در هیپوتالاموس می روند و از آنجا به غده ی پینه آل رفته و آن را وادار به ترشح می کنند.
ثانیاً ،
غده ی پینه آل ملاتونین و چند ماده ی مشابه دیگر را ترشح می نماید.معتقدند که ملاتونین یا یکی از مواد دیگر از طریق خون یا مایع بطن سوم به غده ی هیپوفیز پیشین می رود و ترشح هورمون گنادوتروپیک را کاهش می دهد.
لذا در برخی از گونه های حیوانی ، ترشح هورمون گنادوتروپیک در حضور ترشح غده ی پینه آل سرکوب می شود و گنادها مهار می گردند و حتی تا حدی پسرفت می کنند.تصور می کنند که این همان چیزیست که در اوایل زمستان یعنی زمان افزایش تاریکی رخ می دهد !
اما ترشح هورمون های گنادوتروپیک پس از حدود 4 ماه عدم فعالیت از سر گرفته می شود و با غلبه بر اثر مهاری غده ی پینه آل ،گنادها را یکبار دیگر فعال می سازد و آماده ی فعالیت کامل طی بهار می کند.
اما آیا غده ی پینه آل در انسان هم عملکرد مشابهی در زمینه ی کنترل تولیدمثل دارد ؟
پاسخ این پرسش را نمی دانیم . برخی از تومورهایی که گاه در ناحیه ی پینه آل ایجاد می شوند به مقدار بیش از حد هورمون های پینه آل ترشح می کنند،در حالی که سایر تومور ها مربوط به بافت های اطراف هستند و با فشار بر غده ی پینه آل باعث تخریب آن می شوند.هر دو نوع تومور اغلب با عملکرد خطیر هیپوگنادی یا هایپرگنادی همراهند.لذا شاید غده ی پینه آل حداقل تا حدودی در کنترل رانش جنسی و تولید مثل در انسان ها دخیل باشد.
كارشناسان اتاق عمل علوم پزشكی ایران
http://thaiums.blogfa.com
ذهن و ملاتونین
تا کنون شده از خود بپرسید که چرا پس از انجام تکنیکهای مدیریت ذهن احساس آرامش می کنید؟ به خصوص آن دسته تکنیکهایی که شما را به سطح عمیق تری می برند نظیر یوگانیدرا نشاط شما را دو چندان می کنند و به خصوص پس از یک روز پرتلاش کاری خستگی و استرس را از بدن شما دور می کنند. ممکن است بگویید : چون در یوگانیدرا و امثال آن تمرکز ذهن از روی منفی ها برداشته می شود و به مثبت ها متمرکز می شود و به این ترتیب انرژی پراکنده بدن را دوباره گردآوری می کند.
نکته ای که در طرح این پرسش برای من حائز اهمیت است دلیل مستدل علمی و اثبات شده تاثیر تکنیکهای مدیریت ذهن بر عملکرد مغز است.
من این سوال را فعلا بی پاسخ رها می کنم تا توجه شما را به مطلب مهم دیگری معطوف کنم: به غده صنوبری شکلی در مرکز مغز به نام غده پینه آل.
دکارت ، پدر فلسفه مدرن در سده هفدهم بر این باور بود که غده پینه آل " جایگاه روح" است.شاید او این عقیده را از آموزه های کهن شرقی وام گرفته بود، از کسانی که از هند گرفته تا چین معتقد بودند که پینه آل جایگاه چشم سوم و رابط بین انسان و کیهان است و روی پرورش ذهن و روح انسان تاثیر به سزایی دارد. به علاوه برخی اساتید ادبیات ایران ، امروز به این اعتقاد رسیده اند که مقصود حافظ نیز از " جام جهان بین" همین غده پینه آل است که اساسا شرقی ها برای آن خواص متافیزیکی قائل بوده اند.
در دنیای پزشکی نظرات در خصوص پینه آل به گونه ای متفاوت بود. بیش از چهل سال پیش دانشمندان تصور می کردند غده پینه آل در بدن آدمی نقش چندانی ایفا نمی کند.حتی فکر می کردند که پینه آل زائده ای است به جا مانده از مغز باستانی و شاهد این مدعا این بود که دیده بودند غده پینه آل روی رنگ پوست و بلوغ جنسی خزندگان نقش دارد ( قدیمی ترین ساختار مغزی متعلق به نوع خزندگان است) به علاوه روشن شده بود که در برخی خزندگان پینه آل نقش نوعی چشم سوم حساس به نور را بازی می کند.شواهد دیگری هم در دست بود که پرندگان به وسیله آن مسیر مهاجرت خود را پیدا می کنند.
نخستین بار در سال 1958 دو پژوهشگر به نامهای لرتر و جی.دی.کیس از غده پینه آل ملاتونین را استخراج کردند. ( ملاس به معنای تاریکی و توسوس به معنای آزمایشگاه ریشه های لاتین نام ملاتونین هستند که بی ربط هم نیست) آنها دریافتند که تزریق ملاتونین به برخی قورباغه ها می تواند روی رنگ پوست آنها تاثیر بگذارد و آن را تغییر دهد.
در سال 1963 ثابت شد که ملاتونین روی عملکرد غدد جنسی موشها ( که بر خلاف انتظار پستاندار بودند) تاثیر دارد. بنابراین علی رغم سادگی ساختار آن به نسبت دیگر هورمونها آن را در ردیف هورمونها طبق بندی کردند و این برای برخی محققین بسیار جالب توجه شد تا جایی که سه دهه آینده را صرف تحقیقات گسترده روی آن کردند.
ماجراجوترین و به نام ترین این محققان دو نفر بودند به نامهای پیر پائولی و رگلسون که تحقیقات تخصصی آنها در خصوص روند سالخورده شدن بود. آنها به زودی به اهمیت این هورمون پی بردند و طی سی سال بی وقفه روی آن کار کردند و در آزمایشهایشان به نتایج شگفت انگیزی دست یافتند که حاکی از آن بود که ملاتونین برخلاف تصور عام تاثیر همه جانبه و کنترل کننده ای روی تمامی سیستم غدد هورمونی بدن انسان دارد. به عبارت دیگر این ملاتونین است که تعیین می کند کدام هورمون و به چه میزان و چه وقت ترشح شود! این کشف دیگر پژوهشگران را هم بر آن داشت که دست به آزمایشهای گسترده ای روی ملاتونین بزنند. از دیگر نتایج مهم حاصل از این تحقیقات می توان به این موارد اشاره نمود:
1- تولید ملاتونین توسط پینه آل به شدت تحت تاثیر نور است و فقط در تاریکی شب صورت می گیرد و میزان ملاتونین در خون در شب ده برابر میزان آن درنور روز است.
2- اگر به افراد ملاتونین تزریق شود احساس خواب آلودگی می کنند. یعنی ملاتونین روی سیکل خواب و بیداری شخص در طول 24 ساعت تاثیر می گذارد.به عبارت دیگر کنترل ساعت بیوریتمیک بدن در دست اوست.
3- میزان ملاتونین در کودکان بسیار بیش از افراد بالغ است و در سلخوردگان ناچیز است و تقریبا وجود ندارد. شواهد حاکی از آن است که ملاتونین روی روند پیر شدن موثر است و با هم رابطه مستقیم دارند.
4- میزان ملاتونین در مبتلایان به سرطان، بیماری های مزمن و نیز بیماری های مخصوص دوران سالخوردگی نظیر پارکینسون و آلزایمر یا ناچیز است یا اصلا وجود ندارد.
5- ملاتونین با بلوغ جنسی در ارتباط است و ترشح غدد جنسی را کنترل می کند و با خاموش و روشن کردن چراغ و پدید آوردن روز و شب مصنوعی برای موشها می شود روی ترشح ملاتونین و سیکل جنسی آنها تاثیر گذاشت.
تلاش پیر پائولی و رگلسون و برانگیختن تحقیقات دیگر در گوشه و کنار دنیا منجر به شناخت بیشتر ما از غده پینه آل و هورمون آن ملاتونین شد ( البته معلوم گشته که ملاتونین تنها هورمون پینه آل نیست و هورمونها دیگری هم دارد که در کل به عملکرد ملاتونین کمک می کنند یا در مواقع به خصوص نظیردوران شیردهی ترشح می شوند.)
امروزه محققان غده پینه آل را یک غده هوشمند و ملاتونین را هورمون معجزه گر می نامند. اکنون به همه ثابت شده که پینه آل است که کنترل همه امور بدن انسان را در دست دارد. از جمله فعالیت ها و عملکردهای مهم پینه آل می توانیم این موارد را برشماریم:
1- رشد و نمو بدن
2- تولید مثل
3- کنترل دمای بدن
4- عملکرد صحیح کلیه ها
5- سیکل خواب و بیداری و ساعت بیولوژیک بدن
6- کنترل سیستم ایمنی و بالا بردن مقاومت در برابر میکروبها
7- کنترل استرس و تخریب مواد استرس زا در بدن
8- محافظت از دی.ان.آ در برابر ویروس یا جهش ژنتیک
9- تخریب رادیکالهای آزاد حاوی اکسیژن و جلوگیری از روند پیری
10- کنترل تولید انرژی سلولی با تاثیر گذاری روی هورمون های تیروئید
11- کنترل میزان همه هورمونهای مترشحه در بدن
12- کمک به عملکرد صحیح دستگاه گوارش
تحقیقات پیر پائولی و همکارش همچنین نشان داد که در کسانی که سطح ملاتونین خونشان نورمال است مقاومت در برابر بیماری ها بیشتر است حتی ثابت شده که دادن ملاتونین به روند بهبودی بیماری های سرطانی و پاسخ مثبت به شیمی درمانی و کاهش عوارض جانبی این داروها کمک می کند.
به علاوه ملاتونین به عنوان یک آنی اکسیدان قوی و طبیعی به راحتی وارد هر سلولی می شود و رادیکالهای آزاد را تخریب می کند و چون سدی مقابل پیری می ایستد.
میزان ترشح ملاتونین در سن بلوغ به اوج خود می رسد و تا 25 سالگی در اوج خود است و از آن پس اندک اندک کم می شود و با کم شدن ترشح آن به تدریج احساس انرژی و نشاط و تحرک در ما کمتر می شود.در سن 45 سالگی افت شدیدی در میزان آن دیده می شود. با گذر زمان غده پینه آل تحلیل می رود و فعالیت خود را کم می کند.
عکسبرداری با اشعه ایکس از افراد مسن نشان داده که جسم پینه آل در آنها کلسیته شده که به آن شن مغزی می گویند. به نظر می رسد کلسیته شدن تدریجی پینه آل به مرور زمان منجر به افت شدید فعالیت آن می گردد.
غده پینه آل موتور اصلی بدن و باعث تولید انرژی سلولی و کنترل میزان حرارت و انرژی بدن است پس بدیهی است وقتی نیروگاه بدن تحلیل می رود به ناچار کل بدن تحت تاثیر قرار می گیرد. همزمان با این رویدادها تاثیرات کاهش ملاتونین آشکار می گردد، نظیر:
1- عدم تطابق سریع با تغییرات محیطی
2- اختلال در عملکرد سیستم ایمنی
3- بی خوابی یا بدخوابی
4- آلرژی به مواد غذایی و..
5- حساسیت به تغییر دما
6- اختلالات گوارشی
7- اختلالات دستگاه دفع ادرار
8- افزایش آسیب پذیری در برابر عوامل بیماری زا
9- تغییر در کدهای ژنتیکی
10- تولید سلولهای سرطانی
11- شروع روند پیری
12- کاهش فعالیت دستگاه تناسلی
در واقع از سن 45 سالگی چنین می نماید که بدن رهبر خود را از دست داده و هرج و مرج حاکم می شود و در نهایت آنقدر به تدریج اوج می گیرد تا بدن بمیرد.
اما با کاهش ملاتونین در سطح سلولی-مولکولی چه اتفاقی می افتد که عوارضی چنین به جای می گذارد؟
می دانید که سوخت سلولی مولکولی است به نام آ.ت.پ (آدنوزین تری فسفات) که در یک میکروارگانیسم درون سلولی به نام میتوکندری تولید می شود. میتوکندری برای تولید این مولکول از مواد غذایی آورده شده به درون سلول، آنزیمها و اکسیژن استفاده می کند و به اصطلاح اکسیژن حمل شده از ششها را می سوزاند. زمانی که پینه آل میزان ترشح ملاتونین را کم می کند میتوکندری شروع به پیر شدن می کند و کوچکتر می شود. در نتیجه میزان تولید آ.ت.پ نیز کاهش می یابد که خود دو بازتاب دارد. نخست اینکه چون میزان سوخت سلولی کم می شود کمبود انرژی و در نتیجه فقدان نشاط و سرزندگی پیش می آید. دوم اینکه کاهش تولید آ.ت.پ یعنی مصرف نشدن اکسیژن آزاد در بدن که به رادیکالهای آزاد معروفند.اکسیژن یکی از مهلک ترین سموم طبیعت است. مولکولهای آزاد آن با هر چیزی ترکیب می شوند و آن را اکسیده می کنند. در بدن نیز این رادیکالهای آزاد به خود سلول و میکروارگانیسمهای درون آن حمله کرده و شروع به تخریب سلولی می کنند.از طرفی چون میزان ملاتونین هم به عنوان آنتی اکسیدان کم شده این مساله بغرنج تر می شود و در بدترین حالت به سرطان تبدیل می گردد.
به علاوه با کاهش میزان انرژی بدن سیکل معیوبی پدید می آید که به واسطه آن میزان ترشح ملاتونین باز هم کمتر می شود.
سلول در این میان برای جبران کسری انرژی خود دست به کاری می زند که اوضاع را باز هم وخیم تر می کند: یعنی شروع به تولید سوخت دیگری می کند به نام پیروفسفات. این مولکول به راحتی با کلسیم ترکیب می شود بنابراین تک تک سلولهای بدن شروع به کلسیته شدن می کنند. کلسیته شدن ادامه می یابد تا جایی که رگهای خونی، خود قلب و ماهیچه ها حتی مغز و جسم پینه ال را درگیر می کند و این باز سیکل معیوب دیگری می آفریند که ترشح ملاتونین را کمتر می کند.
دانستن این روند به ما این نوید را داد که پیری یک روند محتوم نیست و ما محکوم به پیر شدن نیستیم. چون با رساندن ملاتونین به طور مصنوعی به بدن روند پیری بدن و حتی خود غده پینه آل متوقف و معکوس می شود.پس از مدتی پینه ال مجددا ترشح طبیعی ملاتونین را آغاز می کند.
امروزه در آمریکا و اروپا ملاتونین به شکل قرص، کپسول و آمپول در دوزهای 1 تا 3 میلی گرم در دسترس است و آزمایشها روی انسان تا دوز 1000 میلی گرم تاثیر مسموم کننده یا سوئی را نشان نداده است و از آنجا که امروزه بی خوابی یک مشکل شایع در همه سنین است شرکت های دارویی از این مطلب استفاده کرده و با تولید انبوه ملاتونین آن را به عنوان قرص خوابی که اعتیاد نمی آورد و آمینواسید ساده ای است که فرآورده خود بدن است به فروش می رسانند. تولید کنندگان این دارو آن را به عنوان یک مکمل غذایی که شما را از مصرف سایر قرص های ویتامین بی نیاز می کند می فروشند چرا که آزمایشها حاکی از آن است که مصرف ملاتونین جذب ویتامین ها را چند برابر می کند.
محققان مخالف بر این عقیده اند که آزمایش مصرف مصنوعی ملاتونین هنوز امتحان خود را پس نداده است و معلوم نیست مصرف دوز بالای چنین دارویی که تاثیری همه جانبه روی کل سیستم حیاتی بدن انسان دارد چه عواقبی می تواند داشته باشد. به گفته ایشان نیاز طبیعی یک بدن جوان به ملاتونین 125 پیکوگرم ( یعنی 125 تریلیونیم گرم) است و در افراد بالغ این میزان به نصف می رسد. این دسته از محققان قضیه را از جنبه دیگری بررسی می کنند: چه چیز سبب می شود که ترشح ملاتونین پیش از موعد مختل گردد و پیری زودرس و اختلال خواب را در سنین قبل از میانسالی با خود بیاورد؟
در سال 1995 دانشمندان آلمانی در یک انیستیتوی تحقیقاتی در زوریخ به این کشف رسیدند که در غده پینه آل یک سری سلول با خاصیت مغناطیسی پراکنده اند. تحقیقات روی غازها نشان داد که این سلولهای مغناطیسی در مغز آنها به مثابه قطب نمایی برای جهت یابی در طول مهاجرت به ایشان کمک می کند. نیز مشخص شد که در انسان این سلول ها به شدت تحت تاثیر امواج الکترومغناطیس خارجی قرار می گیرند و این سبب اختلال در عملکرد غده پینه آل می شود ، نظیر میدان الکترومغناطیسی تلویزیون، موبایل، تمامی لوازم برقی خانگی، خطوط برق فشار قوی، ترانسفورماتورها و کامپیوتر. میدان مغناطیسی این ابزار میدان کوچک این سلولها را دچار اختلال کرده و به یک وضعیت آشفته می رساند که خود سبب اختلال در عملکرد پینه آل می شود.از دیگر عواملی که در دنیای مدرن مزاحم کار پینه آل می شود می توان از این موارد یاد کرد:
1- سفرهای سریع هوایی در مسافت های طولانی
2- نور مصنوعی در شب
3- تماشای تلویزیون در شب یا در معرض هر گونه حوزه مغناطیسی بودن به خصوص شب هنگام
4- عادت به بیدار ماندن تا پاسی از شب
5- عادت به دیر برخاستن مدتها پس از طلوع آفتاب
6- مطالعه در شب
7- استرس و هیجان کاذب
8- هرچیزی که پس از غروب آفتاب سبب ترشح آدرنالین گردد
توصیه های این محققین برای حفظ ترشح طبیعی ملاتونین از این قرار است:
1- حفظ ریتم خواب و بیداری منظم یعنی سر یک ساعت به رختخواب رفته و سر یک ساعت برخیزید.
2- از هر گونه رفتاری که پس از غروب آفتاب سبب ترشح هورمونهای استرس در شما می شود پرهیز کنید، نظیر ورزش کردن و دیدن فیلمهای پرهیجان.
3- از نوشیدن نوشیدنی های الکلی، کافئین دار مثل قهوه، تئین دار مثل چایی ، شکلات و سیگار به خصوص در شب اجتناب کنید.
4- مصرف بی رویه مسکن ها و قرص های خواب ترشح ملاتونین را کم می کند همچنین تمامی داروهای ضد افسردگی.
5- مراقب افزایش وزن خود باشید چون ثابت شده در افراد چاق عملکرد پینه آل مختل می گردد.
6- هنگام خواب هر میدان الکترومغناطیسی را از خود دور کنید حتی ساعت دیجیتال، رادیو، موبایل و از این قبیل. به علاوه در اتاق خواب خود تلویزیون نگذارید.
7- شب هنگام با کامپیوتر کار نکنید. تشعشعات مونیتور پینه آل را از کار می اندازند.
8- اتاق خواب را کاملا تاریک نگه دارید.
به علاوه یک سری مواد غذایی سرشار از آمینواسید ملاتونین به ما معرفی شده اند که از 370تا 1790 پیکوگرم در هر گرم ملاتونین دارند:
1- بلوط
2- ذرت
3- برنج
4- زنجفیل
5- موز
جالب ترین این تحقیقات مطالعات اخیر دانشگاه آدلاید است که نتایج آن اعلام می دارد که با انجام یوگا و تکنیک های مدیریت ذهن آن ، میزان ملاتونین در خون بالا می رود.از بهترین تکنیکهای مدیریت ذهن در یوگا علاوه بر مدیتیشن های ساده و خیره شدن به شمع می توان از یوگانیدرا نام برد که بر اساس گفته های دانشگاه بیهار فرد را به سطح بسیار عمیقی می برد و ناخودآگاه را در دسترس او قرار می دهد.
برای اینکه بدانیم تکنیک های مدیریت ذهن چه ارتباطی با پینه آل و تمامی مبحثی که مطرح شد دارند و چگونه روی فعالیتهای مغزی اثر می گذارند نگاه نزدیکتری می اندازیم به یک سری تحقیقات بسیار جالب در این خصوص در آمریکا ، انگلیس و دیگر نقاط جهان.
همانگونه که می دانید چهار دسته امواج مغزی وجود دارند که هر کدام یک سطح از فعالیت مغزی را نشان می دهند.
1- بتا: 100-14 هرتز، سطح بیداری که کلیه فعالیت های مربوط به بیداری در آن انجام می پذیرد.
2- آلفا: 13.9-8 هرتز، سطح ریلکسیشن و شروع رفتن به خواب.
3- تتا: 7.9-4 هرتز، آرامش عمیق بین خواب و بیداری ، تمرکز ، حافظه برتر، فرا-یادگیری ، تجربیات فراروانی و خلاقیت بالا در این سطح اتفاق می افتد.
4- دلتا: 4-0 خواب عمیق و بدون رویا.
آزمایشها حاکی از است که در حین انجام تکنیکهای مدیریت ذهن فرکانس مغزی به تدریج پایین می آید مثلا بر اساس یک آزمایش دقیق علمی در دانشگاه کانزاس حین انجام تمرین یوگانیدرا فرکانس مغزی نخست به آلفای عمیق و سپس به تتا می رسد. همانطور که دیدید در سطح تتاست که اتفاقات فوق العاده ای برای مغز می افتد.
ضمنا در حالت عادی همیشه یک نیمکره مغزی از دیگری امواج بیشتری ساطع می کند و از نظر فعالیت با هم یکسان نیستند.در تحقیقاتی که در سالهای 1970 روی افرادی صورت گرفت که از تکنیک های مدیریت ذهن استفاده می کردند مشخص شد که در حالت تمرکزی عمیق ( آلفای عمیق وتتا) امواج مغزی از حالت پراکنده و نامنظم خارج شده و فعالیت دو نیمکره متعادل و با هم برابر می شود. هر چه حد فرکانسی در این تمرین ها پایین تر بیاید دو نیمکره به تعادل بیشتری با هم می رسند که آن را تقارن مغزی می نامند.
مضاف بر این، در حالت عادی انتقال برخی اطلاعات از نیمکره چپ به راست فیلتر می شود. به عبارتی نیمکره چپ که مربوط به امور منطقی است بعضی اطلاعات را سانسور می کند و نمی گذارد که وارد نیمکره راست شوند. بر اساس تحقیقات دکتر سوزان اوانز موریس پاتولوژیست زبان شناس، در حد فرکانسی تتا فرکانس دو نیمکره با هم مساوی می شود، هماهنگی این دو با هم بیشتر می شود و برخی مسیرهای الکتروشیمیایی جدید بین دو نیمکره ساخته می شود که سبب می شود فیلتر شدن اطلاعات کمتر صورت بگیرد.
این تحقیقات با مطالعات دیگری که یک متخصص نوروتکنولوژی به نام توماس بودزینسکی در سال 1981 انجام داد مطابقت دارد. بر اساس تحقیقات این متخصص، تتا حد فرکانسی ای است که در آن اطلاعات جدید توسط مغز بدون آنالیز و فیلتر کردن جذب می شود و در این فرکانس ، مغز قادر است تغییرمفاهیم، سیستم اعتقادی و الگوهای رفتاری را آسان تر بپذیرد و راحت تر اجازه تغییر را صادر می کند. و نیزبه گفته دکتر جنه بروکوپ که بر این باور است که هر چه فرکانس مغز پایین تر بیاید تغییر رفتار و باورهای بنیادین آسان تر صورت می پذیرد چون در تتا مغز یک حالت منفعل دارد، نه خواب است و نه بیدار.
تمامی اینها سبب شده که نورولوژیستها ریتم تتا را ریتم جادویی مغز بخوانند.
شایان ذکر است که نتایج این تحقیقات با باور نشردهندگان یوگانیدرا به عنوان تکنیکی که چون می تواند شما را به سطوح عمیق آگاهی و بین خواب وبیداری ببرد پس قادر است بذر تحول را در شما بکارد، همخوانی دارد. با مراجعه به تعاریف ارائه شده از یوگانیدرا در کتاب ساراسواتی و مقایسه آن با تحقیقات صورت گرفته در خصوص فرکانس تتا به این نتیجه می رسیم که منظور از حالت یوگانیدرا دقیقا خود حد فرکانسی تتا است.
اما از قرار بین تکنیک های مدیریت ذهن و مغز رابطه عمیق تری هم هست اگر بدانید که بر اساس مطالعات دکتر مارگارت پاترسون و همکار بیوشیمیستش ، دکتر ایلفور کاپل در دپارتمان تحقیقاتی ماری کوری در انگلستان ، در آلفای عمیق و تتا تولید برخی مولکولهای انتقال دهنده پیام های عصبی در مغز افزایش می یابد. به طور مثال سروتونین که ضد درد و آرام بخش هم محسوب می شود و نیز کاتکولامین که پردازش اطلاعات مغز و حافظه را تقویت می کند. همچنین موسسه ملی بهداشت آمریکا طی مطالعاتی تایید کرد که فرکانس تتا میزان تولید واسوپرشن را افزایش می دهد که به نوبه خود سبب افزایش سطح اندورفین می شود.
اندورفین که نورولوژیست ها آن را سیستم جایزه بدن می نامند کارش این است که هر وقت ما چیز جدیدی می آموزیم یا کار خوبی انجام می دهیم که برای بقای خودمان یا نسل بشر مفید است ترشح می شود و حس خوشایند و دلپذیری را با خود به ارمغان می آورد و استرس را از بین می برد. ( یکی از دلایل حس شادی پس از انجام تکنیکهای مدیریت ذهن این است که شما کار مفیدی برای خود انجام داده و مغز با ترشح اندورفین به شما جایزه داده است.)
مضاف بر همه اینها، آلفای عمیق و تتا با " پاسخ ریلکسیشن" در بدن در ارتباطند. پاسخ ریلکسیشن یک نوع عکس العمل حیاتی است که عکس پاسخ " جنگ و گریز" است. در عکس العمل حیاتی جنگ و گریز جریان خون از مغز دور می شود و به ماهیچه ها می رود، ضربان قلب، فشار خون و تعریق بالا می رود و بدن برای تهاجم یا دفاع فیزیکی – روانی آماده می شود. این عکس العمل حاصل استرس و اضطراب است. پاسخ ریلکسیشن ضربان قلب و فشار خون را کم می کند، ماهیچه ها ریلکس می شوند و درصد خون و اکسیژن در مغز بالا می رود و این پاسخ حاصل آرامش عمیق است. از بین رفتن استرس خود بستری مناسب برای فعالیت درست پینه آل فراهم می کند که پیشتر گفتیم عملکردش به خاطر عوامل استرس زای زندگی مدرن مرتب مختل می گردد.
ماجرای تکنیکهای مدیریت ذهن و مغز به اینجا ختم نمی گردد چون بر اساس آخرین مطالعات صورت گرفته توسط دکتر وینسنت گیامپاپا رئیس سابق تحقیقات ضد پیری در آمریکا تمامی این کنش و واکنشهای الکتروشیمیایی و تولید مولکولهای پیام رسان در نهایت منجر به تولید سه هورمون مهم ضدپیری در بدن می شود: کورتیزول و دی.اچ.ای.اِی در غدد فوق کلیوی و نیز ملاتونین در غده پینه آل.
در تحقیقی که او روی 19 نفر انجام داد که به مدت سه روز ،روزانه 4 ساعت به انجام تکنیکهای مدیریت ذهن می پرداختند تغییر سطح ملاتونین چنین گزارش شده است:
متوسط افزایش ملاتونین 97.77 درصد و در 73 درصد شرکت کنندگان تغییرات مثبت مغزی مشاهده شد و برخی 100 یا 200 و حتی 300 درصد بهبودی در عملکرد مغزی داشتند.
ترشح ملاتونین در نهایت به یک سیکل مثبت منتهی می گردد. الیا پریگوگین برنده جایزه نوبل شیمی سال 1977 نشان داد که مغز در حد فرکانسی تتا نهایتا به بازسازی خود می پردازد، جریانهای الکتروشیمیایی تسریع می گردد و ساختار نورولوژیکی تصحیح می شود و این به نوبه خود یعنی عملکرد بهتر پینه آل.
بدین ترتیب تاثیرمثبت تکنیکهای مدیریت ذهن روی مغز و پینه آل به اثبات رسیده است. موتورکورتکس تکنولوژی یکی از معدود تکنیکهای مدیریت ذهن است که بسیار سریعتر از آنچه فکر می کنید شما را وارد سطح تتا می کند...
REFERENCES:
1- “The science behind HOLOSYNC and other neurotechnologeis” by BILL HARRIS
2- “ The facilitation of learning” by SUZANNE MORRIS
3- “ Review of research on multi model sensory” by GENE BROKOPP
4- “Tuning in on the twilight zone” by THOMAS BUDZYNSKI
5- “The Melatonin miracle” by WALTER PEIRPAOLI & DR. WILLIAM REGELSON
6- “Melatonin” by GEOFERRY COWLEY
7- “Melatonin & yoga: the Adelaide university research project”
8- “Yoga nidra” by SWAMI SATYANADA SARASWATI